INU-Hiroshima 2012 avklarat!

Hej! För er som inte vet så pluggar jag till socionom på Malmö Högskola och läser nu termin 5. Jag blev beviljad att få åka på ett studentseminarium och sommarundervisning i Hiroshima tillsammans med andra länder i det som kallas universiteternas internationella nätverk. Årets tema handlade om kärnkraftens framtid eller icke-framtid i världen och berörde känsliga ämnen som klimatförändringar, internationell/nationell politik, sanktioner, preventioner, krig och sist men inte minst fred.
Utöver de intressanta ämnena vi hade som diskussionspunkter blev det även ett häftigt utbyte med andra studenter från andra delar av jorden där man kunde diskutera hur socialt arbete eller hur deras inrikespolitik fungerar. Det var inte bara politiskt intresserade som var deltagare i kursen och det var inte bara värduniversiteterna som närvarade utan även utbytesstudenter från bland annat Hiroshimas universitet som kom från länder som Haiti, Polen, Sydkorea för att bara nämna några.
Vi fick ett fint välkomnande och ett fint avslut som vi förtjänade efter hårt arbete inför sista dagen då vi simulerade ett FN-rollspel. Veckan innan rollspelet blev vi indelade i grupper i respektive land och tillslut skulle vi försöka lösa konflikter och ställa yttranden som skulle godkännas av FN länderna efter förberedelserna under veckans gång. Under vår vistelse hade värduniversitet planerat in studiebesök i bland annat Hiroshimas museum och till minnesceremonin då det var 63år sedan USA bombade staden och skapade förödelsen som människor än idag påverkas av både fysiskt och psykiskt.
Vi fick också träffa en Hibushka som är en överlevare från atombomben som berätta kring sina upplevelser från dagen. Allt detta gjorde starkt intryck på mig och har nu blivit något som sent kommer glömma i mitt liv. Jag känner mig så lyckligt lottad att ha fått ta del utav den här erfarenheten och fått nya vänner runt hela världen. Japaner visade en fantastisk gästvänlighet och en inblick i deras kultur. Efter ett avklarat INU program den 10 augusti, begav jag mig på en upptäcktsfärd för att se Kyoto och sedan Tokyo. Nu är jag i Tokyo och har en dag kvar innan jag drar på mitt nästa äventyr, Ghana, Accra.

 

1 thought on “INU-Hiroshima 2012 avklarat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *