Långsamt men lärorikt

Nu har jag varit här i snart 12 dagar. Har registrerat mig till de kurser jag ska läsa, träffat nya vänner och blivit lite bättre orienterad runt campusområdet som är ganska stort.

Myggnät är typ det viktigaste att ha i Ghana. Många myggor dyker upp på natten och rummen är inte så bra förslutna för att de ska hålla sig borta. Jag har fått bättre rutiner att smörja in mig med myggmedel, betingat gissar jag.

Förra veckan började några kurser och det har varit en långsam start tycker jag. Två av föreläsarna har inte dykt upp till kurserna och framförhållning är inget som existerar här. Man får Hand-outs till varje kurs som är i princip sammanfattningar eller PP-presentationer i text från en ansvarig i klassen, som man kan plugga på utöver litteraturen vi får till varje kurs.

Den kurs som var mest intressant var Gender Issues, det historiska perspektivet på genus och jämställdhetskampen är i princip samma men när det kommer till diskussioner märker jag att inte mycket av frågorna leder till hur vi gör olika könsroller utan mer varför. Läraren ställde frågan vem som var feminist i klassen och jag var den enda som räckte upp. Tror inte att studenterna har läst genus i tidigare kurser eller ens nämnt det.

För att jag ska kunna tillgodoräkna mina kurser i Ghana för Malmö högskolas socialt arbete i mångkulturella miljöer (term 5) måste jag ha 6 kurser i liknande banor gällande bland annat preventioner i socialt arbete. Därför har jag fått välja kurser från två olika grader eller årskullar, vilket är gynnsamt för då har jag mer att välja mellan och även skräddarsy kurserna till den svenska motsvarigheten.
Tycket för övrigt att det är ganska charmigt att plugga i deras föreläsningssalar som ser ut som något taget ur 60-talet men jag har ibland svårt att förstå föreläsarnas engelska accenter.

Jag har inte upplevt några hot eller något där jag har känt mig otrygg förutom igår när det knackade på dörren och det kom in en student som är med i evengeliet för campus området. Han ville prata med mig och ville ge min information om kristendomen. Jag är ateist och jag visste att detta skulle bli ett problem när jag kom till Ghana så jag ljög och sa att jag var troende och att jag trodde på Jesus som var väldigt viktigt för honom. Men det jag ville komma fram till var att jag tyckte att det var läskigt för att propagerade för sin religion och att han delade ut flyers där det stod – GÅR DU SAMMA VÄG SOM TITANIC???- Tydligen hade TITANICS motto varit “Even god cant stop me” eller något i den stilen. Och i den här flyern fanns massa fler förslag på människor som dött p.g.a. att de har ifrågasatt kristendomen eller gud. Jag blev så chockad av att läsa det och tänkte på vad jag hade gjort om jag hade fått flyern i Sverige. Men jag bad honom att lämna mitt rum för jag var inte intresserad mer men han insisterade att han skulle komma tillbaka och prata mer med mig om Jesus. Jag sa för övrigt till honom att jag inte tyckte om att Jesus var vit. Ska jag sätta upp en lapp på min dörr kanske? -Är inte intresserad av religiösa fanatiker eller annan religionspåtvingande propaganda-

Utflykter: Jag var ute i ett kvarter i Accra som heter James town. Där ligger två av slavforten från 1820 som “byggdes” om till fängelser ända fram till 2008. Vi fick en guidad tur och det var intressant. Väldigt häftigt fiskhamn-by som har massa boenden vid strandområdet. Märkte att Ghananerna inte är så förtjusta i att bli fotograferade. Nu menar jag inte att man sätter kameran i ansiktet på dem utan om man skulle vilja ta ett landskapsfoto eller annan bild som inte är riktad mot en individ så blir de direkt uppmärksamma och säger till. Jag tycker att det är skönt att komma ut på utflykter och äventyr då campusen har redan börjat kännas som en bubbla. Så varje tillfälle jag får tar jag för att dra.

Aja tills vidare. Ha det bra hälsningar från glada Pooja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *