Maria Wiktorsson, KS Vicedekan/Universitetslektor
Som för alla som har arbetat med utbildning och utbildningsfrågor under året som gick har mitt 2020 varit väldigt präglat av pandemin. Jag upplevde att jag efter ett drygt halvår som vicedekan började bli varm i kläderna, och så PANG! började rapporter komma från Wuhan om ett virusutbrott.
Malmö universitet tog tidigt stort ansvar för att stoppa smittspridningen i Sverige och övergick redan i mars 2020 till att helt undervisa och examinera helt på distans. Detta har därefter varit huvudalternativet men olika beslut om avsteg har inneburit att vi har kunnat bedriva viss undervisning och examination på campus. I nuläget är denna möjlighet extremt begränsad, åtminstone fram till 28 mars, p.g.a. det allmänna smittspridningsläget.
En ansenlig mängd rektorsbeslut har tagits i syfte att anpassa vår verksamhet till rådande omständigheter. Samtliga har varit nödvändiga men de som specifikt gäller utbildning har tyvärr ofta varit tvungna att fattas med kort varsel och som konsekvens har ledtiderna för att ställa om varit extremt korta. Detta har påverkat arbetssituationen för alla inblandade, naturligtvis främst för alla undervisande lärare, men även för administratörer. Jag är oerhört imponerad av den vilja och kraft och det lösningsfokus som finns hos alla som har arbetat med detta och som under svåra omständigheter har utarbetat kreativa och kvalitativa lösningar. Självklart har det krävt mycket och självklart hoppas vi alla att vaccinationerna (och kanske bättre väder framåt våren) ska leda till att vi kan återgå till mer normala omständigheter.
Ändå har inte allt handlat om pandemin under 2020. Tre av våra utbildningsprogram har granskats inom ramen för de externa granskningar som ingår i det universitetsgemensamma kvalitetsramverket för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. För de inblandade programmen har detta t.ex. inneburit arbete med självvärderingar och dialogmöten med externa granskare. För mig har det varit oerhört intressant att sitta med i dessa dialogmöten eftersom jag fått insyn både i olika ämnesområdens utveckling i stort och i specifika frågor av relevans för våra program. Samtliga tre program, IMER kandidat och master samt Communication for Development, har fått betyget hög kvalitet vilket naturligtvis är särskilt glädjande. Samtidigt har granskningarna lyft fram intressanta utvecklingsområden för de olika programmen att arbeta vidare med. Nu har arbetet inletts med de granskningar som ska ske under våren 2021, och externa granskare är utsedda till följande program:
- Media and Communication Studies, masterprogram
- Ledarskap och offentlig organisation, magisterprogram
- Leadership for Sustainability, magisterprogram
- Human Rights, kandidatprogram
Inom fakulteten har vi tagit fram strategiska prioriteringar för vårt framtida utbildningsutbud som beslutades av Fakultetsstyrelsen i november 2020. Prioriteringarna utgår från de Vägledande principer för framtidens utbildningsutbud som Universitetsstyrelsen beslutade om i maj 2020. I sin helhet kan fakultetens prioriteringar hittas här. Övergripande ska fakulteten verka för att ”skapa och förstärka sammanhållna akademiska miljöer och erbjuda ett välbalanserat utbud av attraktiva utbildningar med en hög grad av forskningsanknytning till flera olika målgrupper”. De olika institutionerna bidrar på olika sätt till att prioriteringarna förverkligas och mer detaljer om pågående arbete och satsningar återfinns i institutionernas verksamhetsplaner.
Något specifikt från prioriteringarna som kan lyftas i detta sammanhang är vikten av att ta tillvara våra erfarenheter från de nya digitala former som har utvecklats under pandemin i arbetet med att framåt utveckla nya former för blended learning. Vi har fått goda insikter i vad som har fungerat bra och vad som har varit mer problematiskt. Dessa insikter bör guida vårt arbete vad gäller undervisnings- och examinationsformer även efter pandemin så att vi fortsätter att arbeta med de former som ger bäst kvalitet för lärande och bäst förutsättningar för studenter och lärare.
Andra frågor som vi har arbetat mycket med under 2020 och som är prioriterade även i år är de brister gällande återkoppling till studenter som UKÄ fann i sin granskning av Malmö universitets kvalitetssäkringsarbete 2019. Vi har ett tydligt system för kursutvärderingar på fakulteten och ett väl utarbetat stöd från administrationen. Men vi behöver fortfarande arbeta på att öka antalet kursrapporter som skrivs och, framför allt, återkopplas. Återkopplingen ska ges både till de studenter som deltagit i kursvärderingen och till dem som läser kursen vid följande kurstillfälle. Återkopplingen är viktig för att studenterna ska förstå vad utvärderingarna syftar och leder till, vilket är centralt för att främja studentengagemang och öka andelen studenter som svarar på kursvärderingarna och därigenom ger oss kunskap om viktiga perspektiv på utbildningen.
Personligen får jag nu också erfarenhet av det tillstånd som jag vet att danska kollegor redan fått hantera under flera faser av pandemin, d.v.s. att arbeta hemifrån med barn i huset hela dagarna. Samtliga tre barn har undervisning på distans och överallt i huset hör jag deras lärare hålla genomgångar i alla upptänkliga skolämnen. Jag installerade ett nytt mesh-nätverk och det verkar klara den ökade wifi-belastningen väl. Återstår att se om mina nerver har samma kapacitet, men jag försöker boosta mitt eget system genom hyfsat regelbundna löprundor.