En av komponenterna i universitetets kvalitetsramverk för utbildning är att det görs externa granskningar av alla utbildningar som inte granskas av UKÄ.
Hur går det till?
Programansvarig och andra personer ur lärarlaget skriver en självvärdering på cirka 15 sidor utifrån de delar som ska bedömas. Kvalitetskoordinator Birgitta Magnusson bistår med administrativt stöd och med kommunikation och avstämning med andra delar av universitetet. Studenterna har inflytande över processen genom att både bidra till självvärderingen och genom att delta i dialogmötet. Vid dialogmötet träffas bedömargruppen och företrädare för programmet, utöver studentrepresentant. Vid dessa brukar också prefekten delta.
Fyra KS-program granskas under höstterminen
Under höstterminen har universitetet sju granskningar igång, varav fyra vid Kultur och samhälle: Arkitektur, visualisering och kommunikation, Interaction design (magister- och mastersprogrammen), Medie- och kommunikationsvetenskap (kandidatprogrammet) och Mångfaldsstudier. Flertalet av dem får ett preliminärt yttrande från bedömargruppen i slutet av november och det slutliga i januari. Däremellan hålls ett dialogmöte, som leds av bedömargruppens ordförande.
Tre KS-program granskades i våras
De första utvärderingarna gjordes i våras, då granskades fem utbildningar varav tre vid KS: Transport Management, Interaction design (kandidatprogrammet) och Urban Studies (mastersprogrammet). Alla blev godkända, men fick också rekommendationer om hur utbildningarna kan utvecklas.