It has come to an end

Här ligger jag i min säng i mitt rum på ISH. Det är helt ofattbart att det här är min sista natt här och att det redan har gått fyra månader. Bara genom att skriva det här inlägget gör att jag får tårar, att åka på en utbytestermin är bland det bästa jag har gjort i mitt liv.

Alla underbara människor som jag har träffat och som kommer ha en inverkan på hela mitt liv. Den gemenskapen som vi har byggt upp här tillsammans på ISH vi har verkligen delat några dåliga stunder men även helt fantastiska. Bara att ha möjligheten att gå ut ur sitt rum och direkt vara omgiven utav sina vänner. Det har varit som att leva i en bubbla men en underbar sådan. Även alla mina kurskamrater har varit helt underbara, de välkomnade mig med öppna armar och har hjälpt mig att ta mig igenom den här terminen.

Att ha en skoltermin i Ghana har varit utvecklande och ibland svårt. Skolsystemet här är helt annorlunda emot det i Sverige. Att läsa sex kurser på en och samma gång för att sedan avsluta dem med sex salstentor när hände det i Sverige? Föreläsningarna och lärarna har varit bra och mycket intressanta. Det är en stor skillnad emot socialt arbete i Sverige och socialt arbete i Ghana, men det är spännande att se och intressant hur man kan utveckla socialt arbete i Ghana. Ghana har en lång väg att gå när det kommer till socialt arbete men det går att se förbättringar och att det finns en vilja att utveckla det.

Att resa runt i själva landet Ghana har varit intressant. Det är definitivt inte som någonstans jag har varit förut. Att åka till ett utvecklingsland för första gången blev för mig en chock. Det finns inga riktiga “affärer” utan man köper allting på marknader. Det är högljutt, stressigt, folk har temperament, man måste pruta och istället för bussar är det minibussar. Fast efter ett tag kommer man in i det och det är inte alls lika läskigt som det var i början. Även om jag måste erkänna att pruta inte är min grej. Alla ställen vi har besökt har varit helt fantastiska och naturen i Ghana är ofattbar. Ghana är ett grönt land. Människorna är hjälpsamma och man kan alltid be om hjälp om det är någonting.

Det sista som jag känner att jag vill få fram i det här något känslomässiga och röriga inlägg är hur Ghana har förändrat mig personligen. När jag kom hit så lämnade jag Sverige som en socionomstudent och nu när jag lämnar Ghana kan jag nästan räkna mig själv som socionom. Jag lämnade Sverige dels för att jag kände att jag behövde en förändring i min dåvarande situation jag kände att jag inte nådde min fulla potential. Jag värdesatte inte allt jag hade som jag borde. Jag upplevde att jag behövde förändras som person. Nu när jag lämnar Ghana kan jag säga att jag trivs med den jag är och har blivit. Jag ser framemot att arbeta som socionom framöver. Ghana har verkligen tagit fram det bästa av mig.

Som sagt det kommer vara med tårar jag lämnar Ghana imorgon men inte av att jag är ledsen utan över att jag verkligen tog den här chansen och att den har förändrat mig…

This entry was posted in Uncategorized by Emma Granat. Bookmark the permalink.

About Emma Granat

Emma Granat, fourth year student from Socionomprogrammet (BA). I am gonna spend the spring term of 2014 in Accra, Ghana. I will be writing about every day life, experiences and adventures during my time in Ghana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *