VART ÄR VI PÅ VÄG? DE TECKNADE SERIERNAS FRAMTID. WORKSHOP + HEARING OM FRAMTIDEN FÖR SVENSKA SERIER.

Affisch av Freja Erixån.

Originalaffisch (A2) av Freja Erixån 2022. Tryck: Mau risolab

Svenska tecknade serier har nått betydliga framgångar under senare år. Samtidigt pågår förändringar som  på sikt skulle kunna hota deras position. Till denna kombinerade workshop + hearing inbjuds serietecknare, förlag, organisationer, serieforskare, m. fl. Målet är att diskutera strategiska frågor inför framtiden. Dagen inleds med en workshop kring redaktörskap och publicering och avslutas med en hearing. Det går bra att anmäla sig till en aktivitet eller till båda. Workshop + hearing äger rum online och på Malmö universitet. Föranmälan till: gunnar.krantz@mau.se senast den 2 juni 2022. Datum: 7 juni 2022.

Workshop: Kim W. Andersson, serietecknare och redaktör för Portal
Kim W. Andersson är  översatt till en lång rad språk och publicerad av bl a Dark Horse  och Glénat. Filmatiseringen av hans serie Alena, går f n att se på HBO Nordic. Kim är nu en drivande redaktör i Seriefrämjandets satsning Portal. Kl. 10-12.

Key-note: Fredrik Jonsson, Lystring förlag
Fredrik Jonsson har lyckats sätta fingret på samtiden med antologin Det grymma svärdet och svenska översättningar av serietecknare som Anna Haifisch, Joe Kessler och Simon Hanselmann. Fredrik pratar om seriernas ställning just nu. Kl. 13-16.

Serier & film 3: Masterclass i storyboard med Magnus Jonason, för yrkesverksamma serietecknare (video)

Det finns många gemensamma nämnare mellan serieteckning och storyboarding. Serietecknaren Magnus Jonason har arbetat med att teckna storyboards under de senaste decennierna, både åt film- tv- och reklambranschen. I denna masterclass ger han en bakgrund till sitt arbete med storyboarding och berättar om sin egen karriär, som bl a innefattar ”Låt den rätte komma in”, musikvideos och en mängd reklamfilmer.  
Se Magnus Instagram: https://www.instagram.com/mangestoryboard/?hl=sv 

Masterclassen riktar sig till yrkesverksamma serietecknare och visas som en video under perioden 6/9 – 6/11. För att få länk till videon, kontakta: Gunnar Krantz: gunnar.krantz@mau.se  (mailto:gunnar.krantz@mau.se) 

Arr: Serielab på Mau – en plattform för samverkan mellan aktörer på den skånska seriescenen som främjar konstnärligt utvecklingsarbete, forskning och internationalisering. 

Masterclass för yrkesfverksamma serieteckanre (video)

Serielab på Skillinge Seriefestival 17 september

Den officiella festivallogotypen. Bild: Jan Lööf.

Skillinge Seriefestival 2021 inleds med ett heldagsprogram i arrangemang av Comics Research Lab/Mau och Serielab på Mau med temat ”Serietidningen som fenomen”

Zoomlänk som gäller alla presentationer:
https://mau-se.zoom.us/j/61745981545

PROGRAM:
Fredag 17 september på Skillinge Teater och via zoom.

09:30 – 10:00 Serietidningen – en fantastisk innovation.
Gunnar Krantz, professor i visuell kommunikation, Malmö universitet.

10:00 – 11:00 Fantomen och den nya vänstern.
Robert Aman, biträdande professor i pedagogik, Linköpings universitet.
Jacob Habinc,serietecknare och projektledare på Fantomentidningen, Story House Egmont.

11:00 – 12:00 Arne Anka som samtidsdokumentär.
Charlie Christensen, serietecknare och skapare till Arne Anka.
Jakob Dittmar, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap, Malmö universitet.

13:30 – 15:00 Vuxenserier och moralpanik.
Linnéa Lindsköld, docent i biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås.
Gunnar Krantz, professor i visuell kommunikation, Malmö Universitet.

16:00 – 17:00 Om undergroundtidningen PUSS
Carl Johan De Geer, konstnär, fotograf, författare, filmskapare och scenograf.
Annika Olsson, docent i litteraturvetenskap, prefekt för Institutionen för Konst, Kultur och Kommunikation, K3, Malmö universitet.

Serielab på Mau – en plattform för samverkan mellan aktörer på den skånska seriescenen som främjar konstnärligt utvecklingsarbete, forskning och internationalisering. Serielab på Mau genomförs med stöd av Region Skåne.

Serier & forskning/webbinarium den 11 maj 2021

Det finns ett stort intresse att använda tecknade serier som del i forskningsprocesser och för att förmedla forskningsresultat. Flera projekt har redan genomförts, bl a på universiteten i Lund och Malmö. På detta webbinarium kommer vi att presentera några erfarenheter av sådana samarbeten och diskutera förutsättningarna för hur detta område för samverkan kan utvecklas. 
I samband med detta webbinarium kommer även planerna på en utställning och en seriepublikation kring serier och forskning att presenteras.

Medverkande:
Anna Jonsson och Axel Brechensbauer,  The research comic group, Lunds universitet. https://researchcomic.org/

Gunnar Krantz och Saskia Gullstrand, Comics Research Lab, Malmö universitet. https://comicsresearchlab.mau.se/

Tisdag 11 maj kl 13-15 på zoom.
Webbinariet riktar sig till forskare och yrkesverksamma serietecknare.
Föranmälan krävs: gunnar.krantz@mau.se
Använd denna zoomlänk:  https://mau-se.zoom.us/j/63982083307

Arr: Serielab på Mau – en plattform för samverkan mellan aktörer på den skånska seriescenen som främjar konstnärligt utvecklingsarbete, forskning och internationalisering.

Serier och Film del 2 – speed-dating med manusförfattare

Manus-workshop med speed-dating för serietecknare och studenter på Alma Manusutbildning. Torsdag den 18/2 (på Zoom).

Möte mellan för yrkesverksamma serietecknare och studenter på YH-utbildningen Alma Manusutbildning.

”Alma Manusutbildning är en yrkeshögskoleutbildning inom manus för Film & Dramaserie. Utbildningens syfte är att utbilda studenter till självständiga aktörer som behärskar den spetskompetens inom dramaturgi, filmisk gestaltning, storytelling som krävs för att vara professionellt verksam inom manus för film och dramaserie.”
almamanusutbildning.com

Bakgrund:
Under 2020 genomförde Serielab på Malmö universitet i samarbete med Film i Skåne workshopen Serier och Film, som avslutades med att ett antal serie-projekt pitchades mot representaner från filmbranschen. Intresset var mycket stort och vi har därför tagit fram ett andra steg, för att skapa ett närmre samarbete mellan serietecknare och filmskapare, med mål att hitta projekt som går att förverkliga.
För dig som serietecknare innebär denna workshop, med speed-dating att du presenterar ett eller flera serieprojekt för studenterna på Alma Manusutbildning, för eventuellt fortsatt samarbete.

Workshopen:
Denna workshop, som riktar sig till yrkesverksamma serietecknare är kostnadsfri, men antalet platser är begränsade. Du ansöker genom att skicka ett mail till gunnar.krantz@mau.se där du kort beskriver vilken/vilka av dina serier du vill presentera. Skicka även med bildexempel, t ex på omslag av bok eller ett utdrag ur själva serien.

Hälsningar från Gunnar Krantz

Intervju: Natalia Batista om Visual Novels

Visual novel (eller visuell roman) är en datorspelsgenre med stora likheter med tecknade serier.  Natalia Batista släpper inom kort ett spel baserat på hennes serie Sword Princess Amaltea. I denna intervju berättar hon för Gunnar Krantz om arbetet bakom spelet.

https://play.mau.se/media/t/0_ivzpt2iz

Kickstarterkampanjens hemsida: https://www.kickstarter.com/projects/nataliabatista/sword-princess-amaltea-a-matriachal-fantasy-visual-novel

Gratis demoversion av spelet:  itch.io  

Serielab på Mau –  är en plattform för samverkan mellan aktörer på den skånska seriescenen som främjar konstnärligt utvecklingsarbete, forskning och internationalisering. 

Workshop/webinarium i Visual Novel

Visual novel (eller visuell roman) är en datorspelsgenre med stora likheter med tecknade serier. I denna introducerande workshop erbjuder vi yrkesverksamma serietecknare en inblick i formatet och spelmotorn Ren´Py (open source). Workshopen leds av spelutvecklaren Bobbi A Sand, från Transcenders.

Sänd din anmälan till gunnar.krantz@mau.se senast den 24/11 (först till kvarn gäller). Workshopen är kostnadsfri och ingår i Serielab på Mau.

Vill du jobba med serier och film?

Online-workshop för yrkesverksamma serieskapare med Kim W. Andersson, Saskia Gullstrand, Jakob Dittmar och Gunnar Krantz

Möjlighet att söka konstnärlig residens – en månad online 100% (Juni)

Workshopen serier och film riktar sig till yrkesverksamma serieskapare och är en insats som görs inom projektet Serielab på Malmö universitet, i samverkan med Film i Skåne. Målet med kursen är att ge en introduktion till att pitcha ett serieprojekt för film.

Workshopen består av filmade föreläsningar och tar ca 4 h att genomföra. Den som önskar, kan sedan gå vidare och ansöka om en månads anställning (100%) som forskningsassistent/ konstnärlig residensplats  inom Serielab för koncentrerat arbete i att ta fram en färdig pitch för presentation. Resultaten kommer att presenteras i september på Malmö universitet, med inbjudna representanter från Film i Skåne

Kim W. Andersson berättar om hur det gick till när hans serie Alena, filmatiserades (2015).

Workshopen är öppen mellan den 25 april – 25 maj 2020. Deadline för ansökan om anställning som forskningsassistent/ konstnärlig residensplats är den 25 maj 2020. Anvisningar för ansökan ges i workshopen.

Serielab på Mau –  är en plattform för samverkan mellan aktörer på den skånska seriescenen som främjar konstnärligt utvecklingsarbete, forskning och internationalisering. 

Ansök: Skicka din ansökan för att gå workshopen i ett mail till gunnar.krantz@mau.se senast den 10 maj 2020.


Riso – workshop på Malmö universitet för yrkesverksamma serieskapare

Risografiskt tryck är en spännande och lättillgänglig tryckteknik, som gör det möjligt att framställa konstnärligt intressanta trycksaker i stora upplagor. 2019 köpte vi in en A2-risograf till medielabbet på K3 och efter en inkörningsperiod vill vi nu dela med oss av vår kunskap. Vi välkomnar därför yrkesverksamma serieskapare i regionen att söka till vår introduktionsworkshop med påföljande tryckdagar.

Målet med workshopen är att ge grundläggande kunskap i originalframställning för risografiskt tryck och pröva på att trycka egna alster. A2 ger t ex möjlighet att framställa, affischer och fanzines i en rad olika format. Vi har f n 6 olika färger, som genom blandning kan ge högst olika resultat.

Workshopen kommer att genomföras på Orkanen på Malmö universitet och är uppdelad på två tillfällen. 

  • En heldag med introduktion och teoriföreläsning, övningar samt praktiskt arbete, där alla kursdeltagare får pröva på att framställa ett tryck.  
  • Tryckdagar, då ni (i förbokade grupper) får framställa egna trycksaker i en upplaga.

Workshop är kostnadsfri. Serielab på Mau står för allt material och handledning. Vi vill dock behålla några exemplar av varje framställt tryck/fanzine och även ha möjlighet att visa upp dessa som exempel på vår verksamhet. 

Praktiskt:
Anmälan görs till Gunnar Krantz via mail. Skicka med en kort presentation av din verksamhet och en motivering till varför du vill lära dig risograftekniken. Bifoga även tre portofoliobilder. Antalet platser är begränsat till 10. ( Urval av workshopdeltagare vid fler än tio anmälningar kommer baseras på motiveringsbrev).

Introducerande workshop:
Datum: 19/2, kl 9.30 – 16.00

Tryckdagar egna projekt: 
Datum: 15/4, 23/4, 29/4, 13/5, 20/5, samma tider som ovan.

Gunnar Krantz – projektansvarig: gunnar.krantz@mau.seTel; 072-5701705