Sanna Vestin i Malmö och gästföreläser

Nästa vecka på torsdag håller Sanna Vestin en öppen föreläsning om asylrätten, se nedan. Hon är en av de främsta experterna på detta område i Sverige med mycket lång erfarenhet av praktiskt arbete.
Välkomna, och tipsa gärna kollegor, vänner, familjer och studenter (men kontakta mig om ni vill schemalägga studenterna så vi vi vet ungefär hur många som kommer).
Hälsningar från Anna
Rubrik: Sverige och flyktingarna. En berättelse om krigsflyktingar, arbetskraft och humanitet. Men vart tog asylrätten vägen? 
Tid: 2015-10-15 15:15 – 16:45
Plats: Niagara, A0502
Målgrupp: Öppet för alla
Beskrivning:
Det första som brukar sägas är att asylrätten bygger på FN:s konvention från 1951 om flyktingars rättsliga ställning. Det stämmer på sätt och vis. Konventionens definition av en flykting citeras i den svenska utlänningslagen och de flesta länders motsvarande lagar. Alla internationella överenskommelser om asylrätt och flyktingmottagande refererar till FN:s flyktingkonvention. Men konventionen handlar egentligen enbart om vilka rättigheter en flykting ska ha i mottagarlandet. Den ger ingen vägledning för hur det ska gå till att avgöra vem som är flykting eller hur de, som är på flykt utan att passa in i konventionen – till exempel krigsflyktingar, ska hanteras. Än mindre ger den stöd om hur flyktingar över huvud taget ska ta sig till ett mottagarland. Den faktiska flyktingpolitiken formas i ett ständigt spel mellan många krafter: flyktingarna själva och de som försöker vidareutveckla asylrätten, men också näringslivets behov av arbetskraft, regeringars strävan av att kontrollera territorium och invånare, främlingsfientliga och flyktingvänliga opinioner – och dessutom politikers behov av att utnyttja opinionerna och av att visa handlingskraft. Relationen till andra länder har också stor betydelse. Sedan EU börjat driva först en gemensam gränspolitik, därefter en gemensam asylpolitik, sker mycket av spelet på EU:s arena. Utifrån den bakgrunden tar jag i mitt föredrag upp några exempel på hur flyktingar bemötts i Sverige under de senaste decennierna och hur politiken har varierat fram till dagens situation.