Den 5-6 maj presenterade mötesplatsprojektet det pågående arbetet på Stockholms Internationella Seriefestival. Vid bordet som var placerat i den livaktiga fanzinemässan genomfördes en undersökning kring serieskapares behov av resurser. Dessutom medverkade Gunnar Krantz på scen i ett samtal med Mats Källblad och i två paneler under rubriken ”Akademiskt om serier”: ”Tecknade serier i den akademiska världen” med David Gedin, Uppsala universitet och Nina Ernst, Lunds universitet, samt en panel om Nina Ernst doktorsavhandling ”Att teckna sitt jag” med Malin Biller, Simon Gärdenfors och Mats Jonsson.
Rapport från Shibori-workshop 8 maj!
Sju serieskapare och serieforskare deltog i en workshop i shiboriteknik på KKV-Textiltryck i Malmö 8 maj.
Shibori är en klassisk, japansk textilfärgningsteknik, där materialet mönstras genom att vikningar, stygn, trådbindningar och träblock hindrar färgen att tränga in i tyget på valda ställen under färgningsprocessen. Handledare under workshopen var Matilda Ekström Rosenberg och Karin Olu Lindgård från KKV-Textiltryck.
Under workshopens början visades exempel på textiler som färgats med shiboriteknik. Bland annat kimonos med avancerade mönster bestående av små punkter, som åstadkommits av att tusentals små pärlor knutits in i tyget och förhindrat infärgningen på mininmala ytor. (Resultatet påminde deltagande serieskapare om hur bilder byggs upp av rasterpunkter.)
Färgningsprocessen
Tygerna färgades in med syntetisk indigo, som ger vackra, blå färgnyanser.
Deltagarna prövade många olika sätt att vika och binda tyget, både i klassiska symmetriska mönster och på frihand.
Tyget doppades i ett indigobad i 10 minuter, för att färga in den blå färgen.
Sedan sköljdes kemikalier och färg ut under rinnande vatten. Syret i vattnet omvandlade indigofärgen från en skarp gulgrön nyans till en djup blå färgton.
Resultat
Vid slutet av dagen hade vi fyllt ett helt arbetsbord med både klassiska och improviserade shiborimönster.
Det var en inspirerande workshop, där vi diskuterade hur textil kan användas inom seriekonst, framförallt när serier skapas för att läsas i ett utställningsrum istället för i en bok eller under produktionen av artist books.
Vi talade även om hur kunskapen i bokbindning och bokformgivning från den självpublicerande seriescenen kan inspirera textilkonstnärer i tillverkningen av handgjorda portofolios för att visa upp tygprover för kunder och uppdragsgivare.
Workshopen organiserades av mötesplats: serier i samarbete med KKV-Textiltryck i Malmö.
Workshop: Serier, arkeologi och gestaltad historia Ystad den 11–12 juni, 2018
En workshop om och kring serier som illustrerar, förklarar och ifrågasätter historia, arkeologi, utställningar, museer m. m. med John Gordon Swogger (GB), arkeologisk illustratör och serieskaparen bakom ”Oswestry heritage comics”.
Inbjudan:
mötesplats:serier bjuder in till en workshop som fokuserar på skilda sätt att använda serier och illustrationer som form för att kommunicera och reflektera över kulturarv, historia, arkeologi, och museer.
Workshopen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom arkeologi, historia, museum, arkiv, utställningsverksamhet m m, samt till yrkesverksamma serieskapare, konstnärer eller andra med intresse av gestaltad historia. Workshopen arrangeras av Docent Jakob Dittmar, K3, Malmö universitet och genomförs som ett led i projektet mötesplats:serier*
Innehåll:
Workshopen inleds med en introduktion till John Gordon Swoggers arbete som arkeologisk illustratör och serieskapare av bl a “Oswestry Heritage Comics” – en serie om lokalhistoria och kulturarv som producerats med stöd av Heritage Lottery Fund. Vi kommer därefter att se två utställningar och reflektera över och experimentera med illustration som redskap för att skapa tillgång till historien. I workshopen ingår även att reflektera över hur berättelser konstrueras i utställningar och på museer.
Utställningar:
Ystads Konsthall: Experiment för utopier
9 juni–19 augusti
Genom samtidskonst undersöks alternativa sätt att se på utopier. Utställningen är initierad och kurerad av Gunnel Pettersson.
Ystads Klostermuseum: Jordens hemligheter – en arkeologisk upptäcktsfärd
26/5 – tillsvidare
En interaktiv familjeutställning som vill väcka intresse för arkeologi.
Anmälan:
För att delta i denna tvådagars kostnadsfria workshop, vill vi ha din anmälan per mail senast den 24 maj 2018. OBS! Tillgång till platser är begränsad. Workshopen ges på engelska.
Anmäl dig här: gunnar.krantz@mau.se
Anmälan är bindande.