Daria Bogdanska, född i Warszawa och verksam i Malmö, debuterade 2016 med Wage Slaves, en självbiografisk serieroman som skildrar invandrares villkor på den svenska arbetsmarknaden. Boken rönte stor uppmärksamhet från serieläsare, kulturvärld och politiska organisationer, kommer i år att ges ut ytterligare i åtta länder och har blivit utvald att tävla om det stora priset i Sélection Officielle i Angoulême för bästa översatta seriebok.
Förutom att rita serier till bland annat Sydsvenskan, Arbetet, Arbetaren, Galago, är Daria lärare i serieteckning på Fridhems Folkhögskola. Hon föreläser även om självbiografiskt serieskapande, den prekära generationens livsvillkor och om facklig organisering runt om Sverige och i utlandet.
Under sin tid som medverkade i projektet mötesplats:serier kommer hon att arbeta på sin nya bok om den svenska bostadsmarknaden, återigen berättat ur ett personlig perspektiv. I denna vill Daria utforska och berätta om det hon kallar ”den prekära generationen” – unga vuxna med osäkra anställningsförhållanden och den första generationen som har det sämre än sina föräldrar samtidigt som den i media presenteras som ”den curlade generationen”
I boken kommer Daria försöka få svar på frågor som:
Vad händer med en människa som är tvungen att flytta mellan tillfälliga boenden mer än tio gånger under bara några års tid på grund av bostadsbrist.
Vad arbetsmarknadens ”flexibilitet” betyder för ekonomiskt trygghet och psykiska hälsa idag.
Hur den nyliberala politiken påverkar vår vardag och är den tillfälligheten av alla aspekter av ungas liv, från relationer till arbetet ett frivilligt val eller inte, och hur hänger allt detta ihop.