cOAlition S

Den 4:e september lanserade Science Europe cOAliton S, ett initiativ från European Research Council (ERC) och 11 nationella europeiska forskningsfinansiärer, däribland Formas. Målsättningen med cOAlition S är att allt material som finansieras av dessa finansiärer ska publiceras Open Access senast 2020. Det som skiljer cOAlition S från liknande tidigare initiativ är:

  • Hybridtidskrifter ses inte som en framkomlig väg.
  • Materialet ska vara fritt tillgängligt omedelbart (till skillnad från många liknande policys där man ofta accepterar 6-12 månaders embargotider).
  • Man vill ha ett tak för APC:er, och betonar vikten av att APC:er ska betalas av forskningsfinansiärer och/eller lärosätet, inte den enskilde forskaren. Man har också som målsättning att alla forskare ska kunna publicera sig open access, även om deras lärosäte har begränsade resurser.

Pressrelease om cOAlition S:
https://www.scienceeurope.org/coalition-s/

Läs även gärna Peter Subers kommentarer på hans blog:
https://plus.google.com/+PeterSuber/posts/iGEFpdYY9dr

/Aron Lindhagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *