ResearchGate skjuter över ansvaret på användarna

ResearchGate, kanske den största sociala nätverkstjänsten för forskare, har också blivit en plats för spridning av forskningspublikationer. Men flera stora förlag har stämt tjänsten. Spridning och åtkomst av publikationer via ResearchGate kan ses som en sorts piratverksamhet, se tidigare bloggpost om svart open access.

För ResearchGates överlevnad så har ändringar gjorts, vilka minskat den direkta tillgången till publikationer. Under hösten har ResearchGate också skärpt sina användarvillkor. De nya villkoren gäller från den 1:a december och den tredje paragrafen under “4. User obligations” är tydlig med att användaren har ansvaret för att uppladdning och delning sker på ett korrekt sätt:

 “[…] Except in the case of Member Submissions containing content exclusively in the public domain, you represent and warrant, and can demonstrate to our full satisfaction upon request that (i) you own or otherwise control any and all rights or licenses required in order to submit or share all content in your Member Submissions and you consent to the use of such content as contemplated by these Terms, and (ii) you have full authority to act on behalf of any and all owners of any right, title, or interest in and to any content in your Member Submissions to use such content as contemplated by these Terms.”

Att man nu i större utsträckning behöver begära en artikel för att få tillgång till den i Research Gate beror också på att delningen behöver göras mellan användare. ResearchGate kan inte agera mellanhand i form av ett öppet arkiv för utgivna versioner av publikationer på samma sätt längre. 1,7 miljoner publikationer är inte längre fritt tillgängliga, utan kräver en begäran. Det går fortfarande att tillgängliggöra texter öppet i ResearchGate, men då kanske främst preprint-versioner.

Det är centralt att ha koll på sina publiceringsavtal, läs mer i intervjun med Jenny Widmark här i bloggen. Det finns även en webbsida där man kan läsa mer om dessa frågor och Jennys kontaktuppgifter på bibliotekets webbplats: http://mah.se/Bibliotek/Forskar–och-doktorandstod/Publicera-och-sprida/Rattigheter-och-publicering/ 

Den nya versionen kan jämföras med tidigare versioner av användarvillkoren genom Wayback Machine, vilka var betydligt kortare.

Läs mer:
ResearchGate Restricts Access to Nearly 2 Million Articles. The Scientist, November 9, 2017. https://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/50918/title/ResearchGate-Restricts-Access-to-Nearly-2-Million-Articles/

Publishers push ResearchGate harder in copyright battle. Times Higher Education, November 9, 2017. https://www.timeshighereducation.com/news/publishers-push-researchgate-harder-copyright-battle

/Jonas Fransson

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *