Serietävlingen Bergman i Skåne – de vinnande bidragen!

Serietävlingen Bergman i Skåne, som utlystes i början av juni 2018, har nu ett resultat och med det framför oss kan vi konstatera att Ingmar Bergman och hans filmvärld fortfarande engagerar.

Syftet med tävlingen var att låta yrkesverksamma serieskapare med anknytning till Skåne föra in olika aspekter av Bergmans universum i en samtida kontext samt att uppmärksamma att en avsevärd del av Bergmans liv, verk och produktion har anknytning till Skåne. De vinnande bidragen uppfyller på alla sätt denna målsättning.  Det har varit mycket spännande att ta del av alla bidrag som kommit in. Kvalitén har varit jämn och hög. Nu är juryns utslag klart och vi kan här presentera de tre pristagarna.

VINNARE
Vinnare av tävlingen Bergman i Skåne är serien ”Nisse och gänget” av Johanna Larsson Pinedo, som erhåller  25.000SEK

Motivering:
“Fantasieggande och skarpt skriven fiktiv dialog som utspelas under inspelning av Sjunde inseglet mellan Ingmar Bergman och Maud Hansson, som spelade rollen som en ung kvinna anklagad för att vara häxa. Serien väcker funderingar om dåtid och samtid, när Maud 2018 lämnar geniet och inspelningen åt sitt öde…”

Johanna Larsson Pinedo, från “Nisse och gänget”

ANDRA PLATS
På andra plats kom ”En lektion i kärlek” av Steve Nyberg, som erhåller   4.000SEK

Motivering:
“En skopa livsvisdom om kärleken på en strand med utblick över Öresundsbron! Om kärlekens roller, förklädnader och förväntningar. Kul och queer på bergmansk tematik utan att visa eller nämna Bergman.”

Steve Nyberg, från “En lektion i kärlek”

TREDJE PLATS
På tredje plats kom ”Ext. Skåne” av Aiden Kvarnström, som erhåller  1.000SEK

Motivering:
“Ett bidrag med en tydlig förankring i det skånska landskapet, presenterad med en tematisk originalitet i förhållande till Bergman om vilken mycket tidigare sagts.”

Aiden Kvarnström, från “Ext. Skåne”

HEDERSOMNÄMNANDE
Juryn vill i sammanhanget även med hedersomnämnande uppmärksamma två serier. ”Ingmar möter döden” av Frank Enberg och ”Familj” av Karoline Ferreira.

UTSTÄLLNING
De vinnande bidragen kommer att presenteras på en utställning på Niagara, Malmö universitet mellan den 29 november till den 9 december. 

Bergman i Skåne arrangeras av Institutionen för Konst, Kultur och Kommunikation, K3 på Malmö universitet i samarbete med Region Skåne, Stiftelsen Ingmar Bergman, Film i Skåne och Seriefrämjandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *