Seriearkivmöte 2018 på Malmö Universitet


mötesplats:seriers kick-off den 26 oktober lyftes seriearkiven fram som en angelägen fråga att arbeta vidare med. Den svenska seriehistorien samlas idag på flera olika håll och på flera olika sätt; på universitetsbibliotek, i Svenskt Seriearkiv, på Serieteket och inte minst i privata arkiv och seriesamlingar. Samordning saknas, vilket begränsar tillgänglighet för både forskare och allmänhet. Därför arrangerade mötesplats:serier den 31 januari ett första möte kring seriearkiv, med rubriken ”Samla den svenska seriehistorien” på Malmö Universitet. Målet med mötet var att få till stånd samverkan mellan olika aktörer, att dra lärdom av varandra, samt  påbörja ett långsiktigt arbete för att säkra seriearkiven och därmed också den framtida serieforskningen.

Inbjudna var representanter från Svenskt Seriearkiv, Seriefrämjandet, Egmont Publishing AB, Serieteket vid Kulturhuset Stockholm, Grafiska Museet Helsingborg, Kulturförvaltningen Region Skåne och Malmö Universitet. Intresset, liksom uppslutningen var stor och mötet inleddes med en presentation av forskningsprojektet Living Archives av Susan Kozel, professor i filosofi, dans och nya medier, vilket gav nya perspektiv på arkivarbete och tillgängliggörande av arkivmaterial.

Därefter vidtog gruppdiskussioner utifrån de frågeställningar som lyfts på kickoffen; kring seriearkivens status, upplevda möjligheter/svårigheter/behov och beröringspunkter, tillgänglighet för forskare och allmänhet, samt digitaliseringen, som både en möjlighet och ett  hot. Med inspiration från Living Archives arbetssätt, diskuterades även nya möjligheter att samla in och tillgängliggöra material genom t ex workshops i co-archiving.

I den avslutande diskussionen framkom att det fanns ett tydligt konsensus kring att Svenskt Seriearkiv borde ges ett nationellt uppdrag. Vidare framkom att mötet  varit värdefullt, sett ur ett kunskapsperspektiv och en önskan om  att fler möten borde följa på detta första.

Mötet avslutades med en redovisning av den masterclass i artist books/fanzines som hölls parallellt under ledning av Anna Mörch Bendixen från CPH ZINE FEST  och Matilda Plöjel från Sailor Press och Saskia Gullstrand, vilken ytterligare tydliggjorde behovet av att kontinuerligt samla in och dokumentera det som händer på det expanderande svenska seriefältet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *