Seriepedagogisk kongress

Den 25 januari 2018 genomförde mötesplats:serier en seriepedagogisk kongress, med inbjudna lärare från Bryggeriets Gymnasium, Serieskolan vid Kvarnby Folkhögskola, Fridhems Folkhögskola* Malmö Universitet, Kulturskolorna i Malmö och Hässleholm och frilansande seriepedagoger.
Kongressen inleddes av anföranden av Amalia Alvarez och Gunnar Krantz och därefter vidtog en workshop, ledd av Saskia Gullstrand med mål att inventera seriepedagogikens- och seriepedagogernas behov.

I Skåne är det idag möjligt att erhålla en sammanhängande utbildning i serieskapande från kulturskola, vidare genom gymnasial nivå, på folkhögskola och ända upp till studier på universitet. Denna samlade utbildningsväg är unik och det finns, vilket framkom på kongressen, redan exempel på serieskapare som går denna långa väg.
Till detta kan även läggas det seriepedagogiska arbete som sker inom ramen för skapande skola, på seriefestivaler, bibliotek, lov-verksamheter, museer och andra institutioner. Ett aktuellt exempel är Staffanstorps kommun, som genom Skapande Skola och Seriefrämjandets Serieförmedlingen nu ser till att samtliga elever i från förskola till högstadium, får ta del av serieundervisning under 2018. 

Behovet av seriepedagoger i Skåne är stort och stadigt växande. Samtidigt saknas, vilket tydligt framkom på kongressen, samordning och samverkan med möjligheter till utbyte och kunskapsöverföring; Att bättre förvalta intresset för seriepedagogik och möta den ökande efterfrågan från skolvärlden, att skapa naturliga mötesplatser för kollegialt utbyte och möjligheter till utbildning/fortbildning, något som också togs upp i den avslutande diskussionen med universitetslektor Margareta Melin, vetenskaplig ledare för bild på lärarutbildningen på Malmö Universitet. Kongressen resulterade även i att ett nätverk för seriepedagoger skapades  och avslutades i förhoppningen om en ny kongress  – och då gärna på nationell nivå.

*Fridhems Folkhögskola representent Daria Bogdanska, var under kongressen på Seriefestivalen i Angoulême.

Illustration: Gunnar Krantz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *