Amalia Alvarez – serietecknare

mötesplats:serier har nu anställt tre serieskapare som kommer att arbeta inom projektet under en tremånadersperiod. Vi presenterar dem nu här på vår blogg.

Först ut är Amalia Alvarez,  serietecknare från ursprungsfolket Lickan Antai ifrån norra Chile. Hennes serier förmedlar ett starkt antirasistiskt och antisexistiskt budskap med klassperspektiv.

Amalia bor i Lund sedan 2001 och har hunnit med att få Sveriges Arbetares Centralorganisations civilkuragepris, arbeta fackligt med papperslösa arbetare, studera genusvetenskap och serieteckning och visuellt berättande på Malmö Högskola, och att publicera de trespråkiga serieböckerna ”Fem papperslösa kvinnors historier”, som bland annat blev belönad med Stora läsarpriset för Årets tecknade serie 2013, och boken ”Fem historier om prostituerande” (2016). Båda böckerna verkar inom genren socialrealism och baseras på verkliga historier. I den senaste är det de som själva kallar sig prostituerade som beskriver deras ”klienter” och vad det är som de egentligen vill köpa.

2017 medverkade hon som illustratör i ett projekt för ”minnet av det politiska våldet i Chile” som genomförts av forskare på Universidad de Chile, finansierat av Chiles utbildningsministerium, och 2015 medverkade hon som illustratör i ”Antirasistisk ordbok” som gavs ut av Antirasistiska akademin, där hon organiserar sig. Utöver det har Amalia tecknat för ett flertal tidskrifter och magasin, exempelvis Mana, Arbetaren, Feministiskt perspektiv och Bang, men även i de spanskspråkiga medierna Liberación och Magazine Latino. Hon har också medverkat i flertalet utställningar som ”Women making history” på Malmö Muséer, ”Migration memory encounters” på Malmö Stadshus och nu senast i Bästa Biennalens utställning Kaos.

För övrigt ägnar sig Amalia åt presentationer, föredrag, workshops och att teckna fanzines med antirasistisk satir. För tillfället arbetar hon på sin tredje bok, och med ett projekt att dokumentera flyktingarnas och romernas situation i Malmö i serieform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *