Företag med ekologiska förtecken – växer som svampar

Är det bra att köpa närodlat? Ett antal röster (SvD, Krav, UR) har pekat på att så inte automatiskt måste vara fallet. Transporterna utgör endast en mindre del av miljöpåverkan för många grönsaker och det är ju inte alls säkert att det närodlade odlas enligt ekologiska principer.

Ett par aspekter av det närodlade kan dock vara relevanta att lyfta fram. För det första har närodlat en potential att vara betydligt färskare genom kortare transporter (och eventuellt inte så många mellanhänder). Det kan innebära att mer går att nyttja och därigenom mindre svinn, vilket ju är en uppmärksammad miljöaspekt. Dessutom är vanligen färskare grönsaker också betydligt godare! En annan sida av saken är att man genom att köpa närodlat bidrar till att utveckla den regionala ekonomin. Inte minst viktigt för en region som Skåne, med hög arbetslöshet och relativt svag ekonomisk utveckling.

Mat och matlagning är ett av mina främsta intressen. Som kanske en del känner till  har jag också bakgrund inom restaurangbranschen. Men även i mitt nuvarande arbete på högskolan tycker jag att mat är viktigt att studera och diskutera. Miljöaspekterna av livsmedelsproduktionen och hälsoaspekterna av det vi stoppar i oss är centrala frågor idag; såväl här i Malmö som på andra håll i världen. Maten är en avgörande del av vårt välbefinnande, och ju godare desto bättre. Som alla som ägnat sig åt matlagning vet, är kvaliteten på råvarorna avgörande för resultatet. De bästa råvarorna talar för sig själva.

Fil 2015-07-24 16 36 41

(Foto: Fredrik Björk)

Därför har jag från och med förra veckan börjat prenumerera på färska champinjoner, odlade i en container i Helsingborg. Jag började med ett halv kilo i veckan, men har från och med denna vecka ökat till ett kilo i veckan. Kvaliteten är utmärkt. Texturen är härligt krispig och spröd; smaken nötig och fräsch. Naturligtvis god med alla sorters tillbehör, exempelvis några droppar olivolja och lite salt, men kan också avnjutas helt på egen hand. Idag blev det en sallad med champinjonerna som huvudnummer, sallad och lök från egen odling (ännu närmare odlat!) lite oliver och riven parmigiano på toppen. Mat för en gud.

Entreprenören bakom svampodlingen, som går under företagsnamnet Lilla Svampkorgen, heter Ela Güler och är ny i svampbranschen (men med en bakgrund i restaurangbranchen). I en intervju för Almedalsbladet säger Ela att hon planerar att skörda omkring 500 kg ekologiska champinjoner i sin anläggning, som består av två isolerade containrar.

(Foto: Länkat från www.di.se)

”Jag upptäckte att det var svårt att hitta fina champinjoner i affären. De var ofta bruna och fula. Och eftersom de flesta champinjoner importeras och det finns få lokala odlare i Skåne så tänkte jag att det fanns en affärsmöjlighet. Jag har redan avtal med flera grossister som är intresserade av att köpa svampar av mig. Jag börjar leva nu”

”Jag börjar leva nu”, säger Ela. Innan satsningen på svampodling gick hon arbetslös. I intervjun berättar Ela att Ester haft stor betydelse för henne: ”När jag kom i kontakt med Ester tog mitt liv en ny vändning. Jag har fått hjälp med att bygga upp självkänslan med hjälp av fysisk träning och personlig ledarskapsutveckling. De har hjälpt mig både privat och för att starta företag.” Ester är en stiftelse som erbjuder arbetslösa kvinnor med invandrarbakgrund en väg till eget företagande genom utbildning, coachning och vägledning. En central tanke är att det krävs kapital för att lyckas med företagande – förutom det finansiella kapitalet även kunskapskapital och socialt kapital. Utgångspunkten är att det gäller att ta alla dessa tre former av kapital på allvar för att företagandet skall bli uthålligt.

 

IMG_93631

(Foto: Lena Andersson)

Viktigt är också att utmana givna normer och regelverk. I en intervju i Dagens Industri berättar Ela att hon fått låna totalt 500 000 sek, det största lån som beviljats hittills inom ramen för Esters mikrofinanslösning. Det som är särskilt intressant är att lånen har kommit till genom ett samarbete med Swedbank, som beviljar lån till bolåneränta tack vare att föreningen Johanniterhjälpen står som garant och täcker upp för 80 procent.

Kerstin Thulin, en av Esters grundare, menar i samma artikel: ”Låt oss vara ärliga. En arbetslös kvinna med utländsk bakgrund hade inte haft en chans att få banklån annars”. En annan viktig del är att kommunen är med på resan, i form av den så kallade Helsingborgsmodellen: Medan kvinnorna är i uppstartsfasen och genomgår utbildning, låter socialnämnden kvinnorna behålla sitt försörjningsstöd, i Ela Gülers fall aktivitetsstöd.

Lilla Svampkorgen är än så länge i ett tidigt skede. Stödet från Ester och kommunens välvilliga inställning är viktiga för uthålligheten, men den allra viktigaste delen är redan på plats: En utmärkt god champinjon.

Särskilt TACK till Lena Andersson, projektledare på Ester! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *