Så bloggar du

Målet med Malmö högskolas gemensamma bloggverktyg är att ge våra medarbetare en möjlighet att blogga med Malmö högskola som avsändare. Bloggverktyget är byggt med WordPress som plattform, en av världens mest använda bloggplattformar.

Om det är första gången du använder WordPress, läs gärna WordPress for beginners.  För mer detaljerade instruktioner och support läs under “Frågor och svar” eller gå till WordPress supportforum.

Logga in

Gå till blogg.mah.se och klicka på “Logga in”. Skriv in ditt användarnamn och lösenord. Detta är detsamma som ditt dator-id.

Så skriver du ett inlägg

Efter att du loggat in kommer du till administrationspanelen. Välj ”Inlägg” i vänstermenyn och klicka sedan på ”Skapa nytt”. Ange titel och skriv ditt inlägg. Klicka på ”spara utkast” i fall du vill återvända senare och skriva. Klicka på ”Publicera” om du vill publicera direkt. Du kan även förhandsgranska.

Alla inlägg kan du se genom att klicka på ”Inlägg”. Här ser du även status för inlägget.

Läs gärna Posting in WordPress

Så lägger du in en länk

Markera de ord eller den bild du vill länka, och välj ”Infoga/redigera länk”.

Så lägger du in en bild

Välj ”Lägg till en bild”, som du hittar strax ovanför redigeringsytan. Nu öppnas ett nytt fönster. ”Välj fil” och leta efter bilden på din dator som du vill ladda upp. Du kan även välja att ladda upp från en webbadress (”Från adressen”) eller välja en tidigare uppladdad bild (”Mediabibliotek”).

Så lägger du in en film

Genom att klistra in HTML-kod som du till exempel hittar på YouTube kan du visa film på din blogg. Kopiera koden som du hittar under ”Embed” på t ex YouTube, välj fliken ”HTML” till höger ovanför redigeringsrutan och klistra in koden.

Så skapar du en sida

En sida är en permanent del av din blogg där du till exempel kan presentera dig själv med text och bild. För att skapa och redigera sidor, välj Sidor i vänstermenyn.

Så ändrar du utseende på din blogg

Alla nystartade bloggar på blogg.mah.se är formgivna efter Malmö högskolas grafiska profil. Denna mall är den som vi rekommenderar och som följer både Malmö högskolas grafiska manual och riktlinjerna för tillgänglighet på webben.

Det finns möjlighet att välja något av de övriga förinstallerade teman som du hittar under “Utseende”. Tänk på att du som väljer ett av övriga teman och bloggar i Malmö högskolas namn själv ansvarar för att bloggen följer högskolans grafiska manual.

För support hänvisas du till respektive temas egna forum och instruktionssidor.

Så byter du språk

Du kan ändra språk i kontrollpanelen,  från engelska till svenska, genom att välja ”Inställningar” och sedan ändra ”Webbplatsspråk”.