3 månader i Nya Zeeland börjar här.

Plötsligt stod jag där, utfanför Victoria University. Solen starkt brännande i nacken, shortsen lite för tighta kring rumpan, skjortärmarna uppvikta och med nykammat hår. Det känns som första dagen i skolan tänkte jag. Nya Zeeland är annars lite som “Bizarro world” där allt är tvärt om. Om man kunde se mig från månen, stående utanför universitetet i Wellington, skulle det se ut som jag stod upp och ner och jag borde i all rimlighet trilla rakt ner i universums djup. Vattnent snurrar medurs när man spolar toaletten eller tömmer badkaret (en av många visdommar jag lärt av The Simpsons) man kör på vänster sida av vägen, norra delen av landet är varmare än södra och man kallar basket för nätboll och brännboll för kricket. Men Nya Zeeland är samtidigt ett väldigt familjärt ställe att resa till där barnmat, blöjor, bussresor, trafikljus, restaurangbesök, varuhus, bad och shopping verkar fungera precis som hemma.

Jag är här först och främst för att skriva. Men också för att upprätthålla utbytesavtal mellan högskolan och Auckland University of Technology. Jag är också här för att bada, äta och dricka gott, prata engelska, kolla vingårdar, besöka troll och orcher samt – och detta kom som en överraskning – bli “fit”! Wellington är nämligen förlagd i en del av världen där du inte kan gå 100 meter utan att träffa på en backe, som i Skånska mått mätt handlar om ren bergsbestigning.

2 svar på ”3 månader i Nya Zeeland börjar här.”

 1. Hej Mats,

  Kul att läsa om dina första intryck! Jag tillbringade 3 månader på Victoria University (lingvistikinstitutionen) november 2005 – januari 2006 så jag känner igen mycket av det du skriver, inte minst backarna! Och även känslan av att det kan vara lite svårt att komma in i gemenskapen när man är gästforskare även om alla är vänliga – de har ju sitt att tänka på. Men då får man desto mer tid att skriva själv. Ett tips: missa inte chansen att vandra i skogarna runt Wellington, de är fantastiska. Det arrangeras många vandringsturer i grupp på helgerna.

  Hans Lindquist

 2. Hej Hans och tack för kommentarerna.
  Jag skall absolut se till att kolla in skogarna runt Wellington. Har läst en del om Zealandia och tänkte ta en tur dit inom kort och även botaniska trädgården såklart.
  Tack igen,
  Mats

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *