Sleepless in Hiroshima…

Efter att ha sovit hela 12 timmar igår natt (när hände det senast? Måste ha varit i tonåren!) och vaknat fullkomligt utvilad och fit for fight, kom bakslaget inatt. Jag låg vaken HELA natten. Sov inte en enda minut. Jag hade ställt klockan på 6.30 och började känna paniken komma smygande framåt 02-tiden, ni vet när man börjar räkna ner och tänka “shit, nu är det bara 4,5 timme tills jag måste gå upp – jag måste somna nu“? Så där höll jag på fram tills klockan ringde – då hade jag fortfarande inte somnat alltså. Well nöden har ingen lag, idag var första riktiga dagen på programmet så det var bara att gå upp och hålla god min. Vi smygstartade igår med lite möten och en Welcome reception för samtliga studenter och personal för alla tre kurserna. Jag var positivt övverraskad över allas mingeltalanger. Ofta när det serveras buffé och man förväntas mingla tycker jag att folk brukar hamna i sina”safe zones” men de man redan känner. Så var alltså inte igår, studenter och personal minglade hej vilt och jag överdriver inte när jag säger att jag skulle tro att alla hade pratat med i alla fall hälften av de ca 150 närvarande. Inte illa!

Scott McIver tillsammans med studenterna på miljökursen och Student Seminar

Det var kul att träffa alla våra 9 Malmöstudenter och se dem mingla runt med alla andra, samtidigt som de bondade med varandra. De har bara träffat varandra en gång tidigare, på ett möte hemma i Malmö. Så lika viktigt som att skaffa nya vänner och bygga broar mellan universitet och länder, är det att studenter får chans att träffas över fakultetsgränserna på Mah. Låt mig presentera våra nio studenter:

 

 

  • Pooja Sharafi, pluggar Socialt arbete på HS och deltar i INU Student Seminar.
  • Siiri Eriksson, pluggar till sjuksköterska på HS och deltar i INU Student Seminar
  • Tomas Kaminski, pluggar till lärare på LS och deltar i INU Student Seminar
  • Lena Bodner, pluggar Internationella relationer på KS (GPS) och deltar i INU Student Seminar
  • Elena Miroshnikova, som också pluggar Internationella realtioner på KS (GPS) och deltar också i INU Student Seminar
  • Sami Sebhatu, pluggar IMER Master på KS (GPS) och deltar i INU Master Summer School on Global Citizenship and Peace
  • Yulia Shutova, läser Öresund Master in European Studies och deltar i INU Master Summer School on Global Citizenship and Peace
  • Theres Tjernberg, pluggar Miljövetenskap och deltar i INU Master Summer School on Environmental Science samt
  • Alexandra Palmquist som läser Miljövetenskap och deltar i INU Master Summer School on Environmental Science

Det är en mycket trevlig grupp studenter som är utvalda i hård konkurrens med andra, drygt 55 ansökningar kom in i våras! Känner mig nästan lite larvigt stolt när kollegor från de andra universiteten öser beröm över dem redan 🙂

Dagens program har bestått av att gå igenom programmet, träffa min “country group” och sedan förflyttade vi oss in till Hiroshima City för att lyssna på en hibakusha (Atombombs-överlevare) berätta om vad som hände den 6 aug 1945, (jag återkommer till detta i nästa post) samt besöka Peace Memorial Museum. I år är jag facilitator för country group USA. Mycket spännande då årets tema är Kärnvapen och huruvida det internationella samhället ska göra något för att hindra utvecklingen av kärnvapen i Iran. Jag misstänker att mina studenter kommer få en aktiv roll under rollspelet, på seminariets sista dag. Min country group består av 10 studenter varav ungefär häften är japanska studenter och resten från olika länder, jag har bl a en student från Iran så det är mycket spännande! Jag kommer återkomma till arbetet i countrygruppen i andra poster längre fram, skulle jag tro.

Jag har utöver ovanstående också svettats en hel del. Det är VARMT!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *