Studiebesök på Sonim

Efter förra veckans workshop med deltagare från både IT och designbranschen samt flera universitet, så har jag fått möjlighet att besöka några av företagen. Först ut blir Sonim som har sitt kontor inte allt så långt ifrån IIIT-B och nästan granne med Adobe som jag kommer att besöka nästa vecka.

I går skulle jag egentligen ha mött Professor Muralidhar på IIIT-B där han undervisar någon dag i veckan. Så kunde det dock inte bli, eftersom han hade fullt upp på sitt företag Sonim Technologies. Vi bestämde istället att jag skulle träffa honom på hans kontor på väg hem efter dagens arbete. Sagt och gjort.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om man tar en titt på Sonims officiella hemsida så är det inget, vad jag har upptäckt, som avslöjar att en hel del av utvecklingsarbetet både vad gäller telefonerna  och dess program utvecklas just här i Bangalore. Jag har aldrig tidigare varit och sett Indiens stora IT-industri på nära håll. Jag har ju haft en känsla av hur jag tror det är på dessa företag, med stora kontorslandskap, där det programmeras kod till företag som skickar sina beställningar. Min föreställning om hur det skulle vara stämde ganska bra in. Fast ärligt så trodde jag nog att det skulle vara mer fabrik än det var. Stämningen var god och jag fick en känsla av att de som arbetade här var mycket stolta över sitt arbete och företag.

Muralidhars historia är nog en ganska vanlig. Han har valt att arbeta som extern lärare någon dag i veckan, dels för att det ger bra kontakter till forskningen, men också för att det är nyttigt för företaget att ha möjlighet att låta studenter göra en del projekt.

Då jag anlände sent på eftermiddagen var kontoret relativt folktomt, men det gav ändå en god bild av hur det är när nästan 100 programmerare och ingenjörer arbetar med sina olika specifikationer.

En av anledningarna till att jag önskade möta Muralidhar var att förhöra mig om hur samarbeten uppstår mellan IIIT-B och de organisationer som de  samarbetar med. I detta fallet precis som på CSTEP som jag besökte för någon dryg vecka sedan, handlar det hett och hållet om individuella kontakter och nätverk. Det finns inga formella avtal och det som sker det sker, oftast med studenternas projekt som huvudfokus. Däremot så blev det väldigt tydligt under vår diskussion att rektor Sadagopan tycker att näringslivssamarbeten är mycket viktigt för IIIT-B. Detta har han också gjort tydligt för de företag som vi mött tillsammans.

När det gäller att diskutera interaktionsdesign så kommer vi att få mycket tid att diskutera vidare då Muralidhar kommer att vara utbyteslärare i Malmö till våren, och förhoppningsvis kommer han att hålla en workshop på temat kreativitet för mina studenter på den fristående kursen i interaktionsdesign.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *