MQ5 befinner sig i ett vattenfall

Nu har det ösregnat i 26 timmar. Vi är inne i regn- och cyklontiden. I vanliga fall regnar det ofta nattetid i Suva, till skillnad mot i Nadi som ligger på den torrare västsidan av Vitu Levu, som den största ön i Fiji heter. Normala årsdosen i Suva är 3 000 mm, i de inte delarna av ön (regnskog) 5 000 mm.

MQ5 befolkas under förra veckoslutet och början på den här veckan även av studerande. Tystlåtna, lite blyga sådana som det är svårt att kommunicera med. Det beror absolut på oss; att vi är främmande för dem samt att det finns ett klart respektavstånd mellan studerande och deras lärare här. Vårt nescafe’ och vårt köpta Fijiwater har förbrukats i en accelererande hastighet just i samband med den yngre generationens inträde i MQ5. Vi har ju helt klart olika förutsättningar och det går ju absolut ingen nöd på oss.
Vi har bokat en bure (typiskt litet fijianskt hus, av en friggebods storlek) på Nanunu-I-Ra, en ö utanför Rakiraki på nordsidan kommande veckoslut. Hoppas det slutar regna till dess och att inga cykloner är i antågande. Vi ska inhandla cyklop och snorkel för det vankas färggranna fiskar och koraller där. Ska bli spännande!
Mycket är annorlunda här. Vänstertrafik och Queen Elisabeth på sedlarna minner om en tid av brittisk överhöghet med kvardröjande medlemskap i Samväldet. Folkslag som lever sida vid sida med inte så många äktenskap över etnicitetsgränserna. Inten diskriminering pga etnicitet utan snarare en arbetsfördelning som liknar den i Västvärlden. Däremot en klar genusordning likt den vi finner hos oss om än mer uttalad här. Exempelvis inga kvinnliga bussförare och knappast några kvinnor (förutom några vita) som kör bil. Det är ett tydligt patriarkat. Religionerna lever sida vid sida likt de gjorde i det forna Osmanska väldet. De kristna är den största gruppen med metodister som största delgruppen, hinduer m.fl och muslimer följer. Fijier är största folkgruppen följda av indo-fijier (som för cirka hundra år sedan kom hit som gästarbetar i sockerrörsplantagerna), australiensare och nya zealändare. På USP finns alla representerade på alla nivåer. Det är en flagrant skillnad mot den mer uniforma och kritvita MAH… Men jag har inte sett så mycket av livet utanför campus.
Flip-flops är den helt klart vanligaste fotbeklädnaden här. Paraplyer som används både som skydd mot sol och regn. Det finns inga dammsugare. Vår städerska Rut borstar och våttorkar.
Så här på morgonen är det dags för några rättelser: De stora fladdermössen heter Flying Foxes, Polisutbildningen ges inte som distansutbildning. Den ges överhuvudtaget inte i USP’s regi (som på LNU) utan är helt statlig. USP sköter viss vidareutbildning av poliser så att kåren mer och mer ska akademiseras. Just nu planerar man att stärka deras kunskaper i engelska; en bra början.
Saker och snarare företeelser är inte var de synes vara som bekant; intressant och viktigt att alltid tänka på!
Lite senare på dagen:
Två studiebesök på campus idag. Först besökte jag Counseling Center där universitetets två counselors arbetar; en kvinna och en man. Det är en klart uttalad princip att alltid ha jämn könsfördelning på alla universitetets arbetsplatser som direkt möter de studerande. Det är bra.
Vi hade en för alla givande diskussion om deras arbetsuppgifter som handlar om relationer, ångest, vantrivsel, missbruk etcetera. De är även representater för USP när det gäller rättsärenden och besök på fängelset. De tycker att de har för mycket att göra och skulle behöva avlastning i enklare ärenden. På vägledningsområdet har de inte så mycket att erbjuda och kunde inte heller uppvisa någon särskild kompetens på området. Jag pratade om några tekniker du lätt kunde tillämpa då de faktisk har en grundläggande counselingutbildning. De fick veckans boktips och en metod-DVD. Gissa om de tyckte att mitt besök var givande!
Sedan besökte jag College of Foundation Studies, en mycket bra verksamhet, tycker jag. Där kan studerande som inte riktigt uppfyller behörighetskraven för universitetsstudier gå ett år och läsa högskoleförberedande kurser i princip i alla skolämnen på två nivåer: Preliminary respective Foundation. Jag har bara hört talas om att en del svenska universitet (bl.a. Lnu) har naturvetenskapligt respective tekniskt basår. Här tycker jag att vi har en del att anamma.

Det mest intressanta var att för att börja studera och även undervisa på USP måste man med godkänt resultat genomgå deras s.k. ELSA test; ett test i engelska. Vi på MAH borde ha motsvarande ELSA test i såväl svenska och engelska för våra egna studerande och för lärare. Det förslaget ska jag lägga fram för dem i Tornhuset! Ett mycket givande besök. Till butiken och provianterade jordnötter, oliver, kex, ost, vatten och vin. I kväll (strax) vankas det soppa med tillbehör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *