Christofer Berglunds rapport om rysk “avreglingsförmåga” uppmärksammas

Sedan i höstas är Christofer Berglund lektor i statsvetenskap vid Globala politiska studier och Russia and the Caucasus Regional Research (RUCARR). Nu uppmärksammas hans och medförfattarna Robert Dalsjö och Michael Jonssons FOI-rapport för Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI):

Denna studie analyserar Rysslands avreglingsförmåga och dess implikationer för Östersjöregionen. Rysslands förbättrade förmågor, samt dess påverkan på Natos möjligheter att förstärka och försvara de sårbara baltiska staterna i händelse av kris eller krig, har väckt mycket uppmärksamhet på senare år. Denna studie visar dock att denna förmåga inte är tillnärmelsevis lika oöverstiglig som den ibland framställs, i synnerhet när möjliga motåtgärder inkluderas i analysen.

Författarna har sammanfattat rapporten i Foreign Policy och resultaten har uppmärksammats i Helsingin Sanomat, Finlands största dagstidning, och The National Interest (här, här, här, och här), samt kommenterats av den (avgående) kommendören för finska försvarsmakten i Yle TV1

Christofer Berglund har tidigare arbetat hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) och på Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier (IRES) i Uppsala. Han har också varit gästforskare vid George Washington University’s Elliott School of International Affairs (IERES) och på flera universitet och tankesmedjor i Kaukasus och i Baltikum.

Läs mer om Christofer här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *