Universitetet medarrangör av seminarium om EUs utmaningar

EU i en världsordning under omvandling är ett seminarium den 10 april, kl. 13-17 på Malmö Börshus. Studenter och medarbetare är välkomna, men anmälan krävs senast 5 april. Observera att det endast finns 200 platser. Här kan du anmäla intresseSeminariet är gratis och alla deltagare får boken Europaperspektiv 2018.

I den 21:e årgången av årsboken Europaperspektiv diskuterar ledande svenska forskare och experter hur EU påverkar och påverkas av de pågående maktförskjutningarna inom världspolitiken och utmaningarna mot den liberala världsordningen. Att grundpelarna i den liberala världsordningen såsom vi känner den sedan slutet av andra världskriget utmanas av starka krafter både inom och utom EU:s gränser utgör en av unionens hittills mest komplexa utmaningar. Komplexiteten grundar sig inte minst i att EU som organisation på samma gång är ett resultat av denna världsordning och en garant för densamma.

Seminariets moderator är journalisten Pernilla Ström.  Länk till evenemanget i Malmö universitets kalender.

13.00 Öppningsanförande
Lars Oxelheim, professor och grundare av det Svenska Nätverket för Europaforskning i Ekonomi (SNEE), tillika medredaktör i Europaperspektiv.

13.10 Ett EU‐perspektiv på EU i en föränderlig omvärld
Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för Europeiska Kommissionens representation i Sverige

13:30 Forskarpanel 1: Geopolitikens återkomst till Europa?
På vilket sätt påverkas EU:s förmåga att främja hållbar handel och upprätthålla internationell frihandel av att USA för en mer protektionistisk handelspolitik? Deltagare: Per Cramér, professor i Europarätt vid Göteborgs universitet, Johan E Eklund, professor i industriell ekonomi, Blekinge Tekniska Högskola och vd för Entreprenörskapsforum, Björn Fägersten fil dr i statsvetenskap och chef för Europaprogrammet, Utrikespolitiska institutet, Karolina Zurek, jur dr och forskare, Stockholms universitet, och analytiker vid Kommerskollegium

14:30 Kaffepaus

15:00 Forskarpanel 2: Europeiska värderingar och integration under förändring
Hur påverkas EU och sammanhållningen mellan medlemsstaterna av utomeuropeisk migration? Vilken betydelse har högerpopulism och ”Brexit” för EU:s sammanhållning och framtida utveckling? Hur kan EU-rättens genomslag och efterlevnad säkras gentemot nationalistiska krafter? Deltagare: Sofie Blombäck, fil dr i statsvetenskap och forskare, Mittuniversitetet, Douglas Brommesson, docent i statsvetenskap, Lunds universitet, Erik Wennerström, jur dr och chef för Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

16.00 Malmö i en världsordning under omdaning
Andreas Schönström, kommunalråd (S) i Malmö stad med ansvar för teknik, miljö och trygghet

16.30 Avslutning

Arrangörer: Europaperspektiv, Europeiska kommissionen, Globala politiska studier vid Malmö universitet och Kommunförbundet Skåne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *