Steve Nyberg – Serietecknare


Steve
Nyberg är serietecknare, konstgrafiker och filmvetare. Född och uppvuxen mitt ute i skogen i Västergötland men sedan fem år tillbaks boende i Malmö. Han debuterade 2016 med boken Trygga lilla Sverige, en låda som är en samling serier om terrorbrott och andra hemska händelser i svensk historia som Sverige velat förtränga eller låtsats som att de begicks av ondskefulla monster snarare än människor i sammanhang. Om dessa människor och sammanhang snarare än brotten i sig berättar Steve.

Bakgrunden som akademiker och journalist syns i ett noggrant researcharbete, men också form och presentation ger han mycket omsorg. Som konstgrafiker är hantverk viktigt och Steve ägnar sig därför mycket åt att självpublicera seriehäften liknande artists books. 2015 fick han Seriefrämjandets stora fanzinepris för den screentryckta och handvikta asken och serien Maja-Stina, med motiveringen att han “öppnar upp för vad en serie kan vara. En annan människas öde kommer oss nära.”

Förutom att skapa egna serier, som publicerats i Galago, CBA, mfl andra antologier, driver han idag det lilla förlaget Dendrolagus (dendrolagus.com), som ger ut svenska serier på engelska för en internationell publik.

På mötesplats:serier kommer han att arbeta med sin nya bok om ett antal ohyggliga mord som skedde i Skåne för 20 år sen. Men liksom i tidigare serier är det inte själva mordet som sådant som står i fokus utan här är det människorna som påverkats som står i fokus. Deras upplevelser, hur de går vidare och hur en någon som mördat människor kan leva med detta på sitt samvete. Och hur hanterar vi som samhälle detta, i rättsinstanser, nyhetsförmedling och populärkultur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *