Symbolisk konst, Maboneng och kongolesiska crèpes!

Hallå där, här kommer ett litet avsnitt om området Maboneng som jag besökt!

Maboneng som betyder ‘Place of Light’ är ett före detta industriområde och kvarteret som kallas ‘Main Street Life’ fylls idag av människor från flera olika kulturella och yrkesmässiga bakgrunder som samlats på ett och samma ställe med ett gemensamt intresse. Detta kvarter liknar ingen annan plats i Johannesburg, här uttrycks våld genom konst, invånarna är inte rika men här finns en medelklass, de flesta är unga och har kreativa yrken och söker en alternativ omgivning gentemot Johannesburgs förorter, här lockas människor av kvarterets restauranger, barer, takvåningsfester, gym och boxningshallar. Jag besökte bland annat två backpackers hostels där mina franska vänner bor tillsammans med andra backpackers som kommit från flera olika hörn av världen. Huvudgatan Fox Street påminde mig om Södermalm i Stockholm med sina små kaféer, hipsters och vintageklädaffärer mitt ute på gatan.

Vintage affär
Vintage affär
Hade lika gärna kunnat vara ett café på Södermalm i Stockholm!
Hade lika gärna kunnat vara ett café på Södermalm i Stockholm!
Fox Street
Fox Street

Samtidigt som saker och ting förnyas så blir Sydafrikas ojämlikhet ännu tydligare i Maboneng då den fattiga lokalbefolkningen och de välställda nyinflyttade bor tätt intill varandra , det blir som två livsstilar som kolliderar med varandra. Bara några hundra meter bort från Fox Street förra månaden så skedde två skottlossningar där en person dog. Maboneng är kontrasternas område… En vän till mig som skriver sin uppsats om Maboneng och dess liv under natten menar att utvecklingen kommer att gå bakåt istället för framåt, hon menar att det nya folket som upptäcker och bosätter sig i staden har pengar och kommer att ta över och successivt skjuta undan den fattiga lokalbefolkningen. Ett tecken på att detta redan sker är genom att titta på händelsen som skedde den 15 mars i år där områdets lokalbefolkning demonstrerade mot vräkningar som skett av byggnader i området och i en artikel som skrivit om händelsen uttrycker Ntuthuko Shelembe 24, som bott i en av byggnaderna: “Why are they chasing us where we are staying?” Samtidigt talar Mbatha 29 om Jonothon Liebmann, mannen bakom Mabonengs utveckling och menar : “He came to disturb us. We don’t need him anymore because we don’t know where he comes from. He came here to rob us”. Enligt en källa så är det som i så många andra situationer av vräkningar av hus svårt att klargöra vilka som ligger bakom det hela, samtidigt skrivs det : “It’s hardly a surprise that Maboneng has been blamed for the potential evictions. Critics have linked the issue back to the City’s failure to focus on inclusive development”.

Kontrasten...
Kontrasten…

IMG_0729 Maboneng street

Förutom områdets kontroversiella miljö så blev det en riktigt härlig dag i Maboneng med upptäckter av kraftfulla målningar och konstverk och dagen blev bara bättre då jag vid områdets fantastiska matmarknad fick äta franska crèpes tillagade av väldigt unga kongolesiska studenter! De jobbar extra på marknaden när den är öppen. Jag fick chansen att intervjua crèperiets ansvarige Clovis och fick även en trevlig och intressant pratstund med studenterna. Jag kallar dem för det kongolesiska crèpes-teamet och tycker att det är så fantastiskt att man inte behöver befinna sig just i Paris vid le Sacré Coeur för att äta en riktigt god crèpes au chocolat!

Bara en av de målningar som utsmyckar Mabonengs gator!
Bara en av de målningar som utsmyckar Mabonengs gator!
Uttryck av samhällets våld genom konst.
Uttryck av samhällets våld genom konst.
Crèpe à la congolaise :D !
Crèpe à la congolaise 😀 !

 

6 svar på ”Symbolisk konst, Maboneng och kongolesiska crèpes!”

  1. Tack Suzanne för dina intressanta och tankeväckande inlägg! Hälsar Viktoria, MFS-handläggare

  2. Härligt att du delar med dig både bilder och texter i bloggen. Häftigt område du lever i nu, men oj vad svårt det alltid blir för några när andra övertar och inte ser vad som händer med de som har sina liv på platsen sedan lång tid tillbaka. Önskar dig allt gott under din vistelse i Sydafrika. Och att du får det material du behöver för en intressant uppsats… ser fram mot att få läsa den framöver. Lycka till! önskar Hjördis

    1. Tack Hjördis! Kul att du kunnat följa! Sydafrika var en sann upplevelse och jag lyckades få in allt material jag behövde! Kram

  3. Hej!
    Så himla kul att vi befinner oss i samma land men i helt olika miljöer!
    Hade önskat man hann se lite av Johannesburg också men får följa din blogg istället! 🙂
    Ha det så fint!

    1. Ja men visst är det kul ! Hade själv önskat att jag hunnit besöka mer av landet, men det får bli nästa gång och det har varit kul och intressant att följa er blogg med 😀 Ha det gått sålänge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *