Off to a start…

“Begin at the beginning,” the King said, very gravely, “and go on till you come to the end: then stop.”

As every good philosopher knows, there can never be one beginning. Was it the day at university when Tess overheard me talking about field studies in Bolivia and I caught her with the phrase are you coming with me? or was it when I, in Lisbon, was sweating over the application for the scholarship to fund our research? Or when we booked the tickets? Maybe it was even earlier, when I was in sixth grade and started studying Spanish. Or we could start by yesterday, when we headed out in the light of dawn to leave Sweden behind for a while.

The plan was to go Copenhagen – London – Miami – La Paz – Cochabamba. It worked out fine until we got to Miami, where we were met by ridiculous cues to get through passport security. With a tight schedule, we kindly asked if there was another way and got a sweet shout back. Nope. The dude who took our fingerprints on the other hand was all jolly and surprised when we told him that Denmark and Sweden are two countries. He told us Swedes are all nice because they like heavy metal and essentially, you are just like us Americans!. Oh fabulous. Running, running, got to the gate which was empty. What? Oh that’s right, I set my watch according to the air plane, which was still one hour behind. So we missed the flight.

23 hours until the next flight to La Paz. Great. We tried to sleep on the floor for a while, but it was just too cold. So after chatting with my mum (it was 8am at home, 3am here) she convinced us to take into the hotel om the airport. Very good decision, which we were just too tired and irrational to make on our own.

So here we are now. Tess is sleeping and I’m awake. So many thoughts running through my head.

This country, where the most fundamental right is freedom. Where giving your fingerprints takes a good two hours, research is biased, state money is spent on war overseas, healthcare is for the rich, and the equality is among the lowest on earth. This idea of freedom… Where to be free is to carry a gun and drive a car, to be able to step on anyone to get ahead in life. I really don’t want that kind of freedom.

Instead, I feel my longing back to that marvellous continent stronger than ever. So many memories from there that I’ve had to push aside to be able to lead a normal life in Sweden, that overwhelm me now. Freedom to me is having all I need strapped to my back and the road ahead, waiting, patiently. The driving force is my curiosity. I long for the language, the people, the Andes, the thin air, the green colour of the hills and trees.

Det här inlägget postades i KS - US och märktes , , , av Therese och Alexandra. Bokmärk permalänken.

Om Therese och Alexandra

Från varsin kust möttes vi på den sydliga spetsen. Tess kom seglandes från Östersjön och Stockholms skärgård, medan Alex vuxit upp på västkusten. Med algblomning och räkor i bakhuvudet blev det naturligt för oss som miljövetarstudenter fokusera på vatten. Den underliggande rivaliteten mellan Sthlm och Gbg lyckades vi överkomma, och blev därför intresserade av hur andra konflikter kan lösas. Kommunikation var nyckelordet, och vårt samarbete kom att slipas under INU’s sommarkurs i Japan. Denna hade fokus på globalt miljöarbete, och gav oss ett internationellt perspektiv som tagit oss fram till en stundande MFS. Under våren drar vi till Bolivia och kommer ställa oss frågan, det här med rent vatten, hur svårt kan det vara egentligen? Vi tänker att vår resa kommer vara så sjukt spännande att andra också vill läsa om den, därför kommer vi blogga om äventyren framöver. Håll till godo!

3 reaktion på “Off to a start…

 1. Hej tjejer!

  Jag åker samma rutt imorgonbitti så vi kanske ses på någon flygplats någonstans. 🙂
  Hoppas det löser sig så bra som möjligt med flygen, har varit på Miamis flygplats en gång tidigare och det var inte heller någon vidare upplevelse.

  Vi träffades nog lite kort på infomötet om MFS för ett par månader sen, så som ni förstår är jag på väg för att göra samma sak som er. Om ni vill höras o snacka o utbyta information o erfarenheter o sånt när vi kommer fram så är jag jättepeppad. Jag har i princip bytt ort och kommer att vara i Cbba stor del av tiden (men även La Paz en del). Så hoppas allt löser sig så hörs vi när vi kommit fram!

  Matilda

 2. Hejsan!

  Skrev ett inlagg har for ett tag sen men det verkar som om det inte kom fram.
  vi sags lite kort pa introduktonsmotet pa MAH. Jag kom till Bolivia iforrgar o tankte bara kolla om ni har lust sen att ses o diskutera o utbyta erfarenheter osv nar ni far tid. kommer ni vara i cbba eller la paz? jag tror att jag kommer att vara pa bagge stallena, men mest i cbba.

  Hor garna av er!
  matilda

 3. tredje gången gillt. har försökt skriva till er men har inte fått inläggen godkända (vet ej om ni har sett dem?)

  vi träffades lite kort på introkursen på mah, jag är i cochabamba nu och kom i fredags. tänkte höra hur det går, o om ni har lust o ses här eller i la paz ngt (kommer vara i bägge städerna)
  min mail är matilda_renkvist@hotmail.com så ni får gärna kontakta mig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *