Nytt om UKÄ:s utvärdering av forskarutbildning

Härom dagen lade Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ut de beslutade resultaten av pilotutvärdering av utbildning på forskarnivå på sin hemsida. Alla utvärderade forskarutbildningsämnena bedömdes ha ”hög kvalitet” (men för två utbildningar konstaterades brister som UKÄ kommer att följa upp inom ramen för ordinarie utvärderingscykel). De tio utlåtandena med lärosätenas svar utgör intressant läsning eftersom de ger en fingervisning om hur utvärderingsresultatet kommer att presenteras i den skarpa utvärderingen, med planerad start januari 2017. I den är det meningen att ungefär en tredjedel av alla forskarutbildningsämnen i landet (cirka 300 av 900) ska utvärderas inom en sexårsperiod. Vilka ämnen som kommer att utvärderas, och när, är ännu inte fastställt. Så snart som UKÄ vet urvalet, kommer de att lägga ut information om detta på sin hemsida. Rent statistiskt skulle då fem av femton forskarutbildningsämnen vid Malmö högskola ingå i UKÄ:s utvärdering.

Pilotomgången har gett UKÄ anledning till att skruva på en del detaljer inför starten av den stora utvärderingen. Vissa av metodens bakgrundsfrågor befanns inte ge tillräckligt mervärde och kommer därför att utgå. Antalet individuella studieplaner som kommer att granskas per forskarutbildningsämne minskas från maximalt 70 till 16, vilket också verkar rimligt.

Frågan är då hur Malmö högskola ska hantera den förmodade merpart av forskarutbildningsämnen som inte kommer att ingå i den nationella utvärderingen 2017–2022. En intern utvärdering genomfördes ju med början hösten 2013. Först ut var forskarutbildningsämnena vid Fakulteten vid hälsa och samhälle och sist ut datavetenskap vid Fakulteten för teknik och samhälle. En tanke vore att behålla sexårsintervallet med en andra utvärderingsomgång som börjar hösten 2019. Visserligen finns stora likheter mellan Malmö högskolas och UKÄ:s utvärderingsmetodologi, men kommande kvalitetsramverk för forskarutbildningen får visa i vilken utsträckning de egna utvärderingarna ska färgas av den metod som UKÄ använder nationellt och vad som präglar utvärdering av Malmö högskolas utbildning i övrigt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *