Vetenskapens värld

Du kanske missade Vetenskapens värld förra veckan, som hade ett inslag om aktivitetsbaserade arbetsplatser. Här är länken till avsnittet, cirka sju minuter in i programmet börjar inslaget om ABW: http://www.svtplay.se/video/1969438/avsnitt-13

 

Publicerat i Uncategorized | Stängt för kommentarer

Heta platser

Om du vill hitta studier och forskning som relaterar till aktivitetsbaserat arbetssätt är söktermen HOT DESKING eller HOTDESKING användbar i många databaser, även i Google Scholar.

En intressant text jag hittade om pågående trender var artikeln Rapid change or slow evolution? av Alan Felstead

Publicerat i Lästips | Stängt för kommentarer

Åsikter och debatt om ABW

Ja, nu går lokalprojektet i skarpt läge med start på ombyggnad nästa vecka. Och det nya arbetssätt som ska testas i våra ändrade lokaler ska snart sjösättas. Vi är i ett läge där vi funderar, är nyfikna på och har en del farhågor om vad aktivitetsbaserat arbetssätt kommer att innebära på för oss BIT. Aktivitetsbaserat  – eller fast? Behov eller bekvämlighet? Diversifiering eller förvirring? Här är lite länktips på tema kontorsarbetsplatser och ABW, att fundera kring på egen hand eller diskutera med arbetskamraterna!

http://www.ingenjorskarriar.se/pa_jobbet/article3796627.ece

http://www.fokus.se/2013/06/vi-trivs-samst-i-oppna-landskap/

En film från Amsterdam som bloggen tipsat om tidigare http://www.youtube.com/watch?v=pIU9DRTDjqU.

En Mah-föreläsning: http://www.mah.se/medarbetare/Strategi-och-verksamhetsutveckling/Kvalitetsarbete/Utvecklingsprojekt/Niagara/modernakontor/

En föreläsning på Linköpings universitet av Thomas Nathorst-Böös: http://www.youtube.com/watch?v=l1H0BneNNjQ

En blogg: http://kontorslandskap.se/min-forskning/

Har du själv tips du vill dela med dig av? Gör det gärna här, lämna en kommentar!

Publicerat i Aktivitetsbaserade arbetsplatser, arbetsmiljöer, Inspiration, Lästips | Stängt för kommentarer

Workshop med Karin

I går höll Karin Sandquist den första av två workshops med oss på BIT kring våra arbetsplatser. Varje funktion fick utifrån de inlämnade individuella matriserna koka ihop materialet till att gälla hela funktionen, inte så lätt i början….

2013-11-12 09.19.07

… men framåt förmiddagen var det full aktivitet!  De olika arbetsuppgifterna och -momenten kopplades sedan till vilka miljöer man vill utföra dem i. Lugn eller livlig miljö, behöver man jobba ostörd eller kan man bli störd under tiden..?

2013-11-12 10.42.32

På måndag hålls workshop 2 där arbetet går vidare med att se var i BITs lokaler man vill utföra olika arbeten.

 

Publicerat i arbetsmiljöer, BITs lokalprojekt, Workshop | Stängt för kommentarer

Världens coolaste trappa!

Vi var på studiebesök på Vectura för ett par veckor sen. Här är lite foton att inspireras av!

Titta särskilt på trappan – en bred trappa som binder samman företagets två våningsplan, där halva trappan är till för att gå i och den andra halvan har sittplatser. Den skulle man vilja ha mellan plan 4 och 5! 🙂

PA224358 PA224367 PA224363 PA224362 PA224359 PA224369 PA224370 PA224374 PA224377

Publicerat i Aktivitetsbaserade arbetsplatser, arbetsmiljöer, Inspiration | Stängt för kommentarer

Mer inspiration

Chris J har hittat en intressant webbplats, Office Design Gallery, med massor av exempel på läckra arbetsplatser och arbetsmiljöer.

 

Publicerat i arbetsmiljöer, Inspiration | Stängt för kommentarer

Tack och Inspiration!

Så mycket aktivitet och så många möten med lokalfokus vi har haft de senaste veckorna – TACK alla kollegor som medverkat,  gett era synpunkter och delat med er av idéer! Och nu puttrar det lite här och var inför utställningen Arkitekt för en dag, det ska bli spännande att gå på vernissagen den 18/10.

På Share i BITs lokalmapp finns nu en undermapp som heter Lästips och inspiration. Där ligger bara ett par tips än så länge (tack Ewa G och Anders B) men fler är välkomna. Har du problem att lägga in material i mappen, hör av dig till någon i arbetsgruppen.

Jag vill också passa på att tipsa om ett par korta inspirationsfilmer. Den ena har Jessica Zaar hittat, den är från ett av biblioteken på North Carolina State University, gå till http://www.lib.ncsu.edu/huntlibrary  och klicka på The Hunt Library Story för att se filmen. Den andra är ett tips från Karin Sandquist som pratade om aktivitetsbaserade arbtsplatser på ett BIT-möte i våras, en film på youtube från Amsterdam University of Applied Sciences http://www.youtube.com/watch?v=pIU9DRTDjqU.

Och om du vill titta på en liten testmiljö på BIT är du välkommen till mitt arbetsrum i E-korridoren på Orkanenbiblioteket, där det pågår försök med möblering och utrymmen:)

 

 

 

Publicerat i Aktivitetsbaserade arbetsplatser, Biblioteksmiljöer, BITs lokalprojekt, Inspiration, Lästips | Stängt för kommentarer

Goda ideer från Skanskas testlabb

Som Ewa skrev i förra inlägget fick vi chansen att besöka Skanskas testlabb, och i torsdags var större delen av arbetsgruppen där. Vi blev mycket väl mottagna av Marie Persson och Andreas Lundberg, de jobbar båda inom Skanska med dessa frågor. De berättade om ABW i allmänhet och om sitt eget testkontor i synnerhet och delade frikostigt med sig av både goda och dåliga erfarenheter.
Skulle du vilja testa att jobba i Skanskas ABW-miljö en dag? Nu har du chansen! Hör av dig till Ewa Stenberg så förmedlar hon kontakten!

Här kommer foton på några saker jag tyckte var extra intressant och kul:

Målade tritexplattor på väggarna gör att man enkelt kan nåla upp foton, intressanta bilder och texter direkt på väggen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skiftande miljöer, olika rum ser olika ut och kan användas på olika sätt:
Exempel 1: Gröna rummet
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Exempel 2: Kaffehörna i anslutning till kontoren (som inte är samma som lunchrummet utan även kan användas som möteslokal eller läsrum)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Utnyttja små ”mellanytor” till nyttiga eller bara vackra ändamål. Här ser ni en läshörna på baksidan av en bokhylla, dessutom är baksidan på bokhyllan tapetserad, vilket ger en hemtrevlig känsla åt hörnan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och slutligen gemensam förvaring. Är vi modiga nog att testa det…?! 🙂
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Publicerat i Aktivitetsbaserade arbetsplatser | Stängt för kommentarer

Skanskas testlabb

Kommer ni ihåg testmiljön som Skanska skapat och som Karin Sandquist berättade om för oss på BIT-mötet i april? Vi fick se den här lilla filmen också http://www.youtube.com/watch?v=LSUQSO0DWZA. Vi i arbetsgruppen för lokalprojektet ska gå till Skanskas testlabb på studiebesök senare i veckan, det ska bli spännande! Mer om det på bloggen när vi varit där…

Publicerat i Aktivitetsbaserade arbetsplatser | Stängt för kommentarer

ABW, flexibla lärmiljöer och återvinningsträd

I april i år fick vi höra om idéerna kring Activity Based Workplaces (ABW), på svenska Aktivitetsbaserade arbetsplatser, när Karin Sandquist höll en presentation på ett BIT-möte. En månad senare besökte personal från Umeå Universitetsbibliotek oss på BIT och berättade på en kompetensfredag om sitt arbete med flexibla lärmiljöer mm.

Jag titta de på deras respektive power-pointmaterial igen igår – det är inspirerande och känns så användbart i det arbete vi ska göra här på BIT med förändring av miljöerna. All personal på BIT kan kolla materialen på Share, N:\BIT\BIT\Lokaler 2013-14\Bakgrundsmaterial.

En annorlunda och inspirerande miljö jag besökte i Singapore var ett barnbibliotek som var inrett som en sagoskog. I mitten stod det här mäktiga trädet med en krona av återvunna plastflaskor.

2013-08-22 13.17.26

 

 

 

 

Bara fantasin sätter gränserna.

Publicerat i Aktivitetsbaserade arbetsplatser, Biblioteksmiljöer, Flexibla lärmiljöer | Stängt för kommentarer